Je to ryba, nebo ne?
Spousta dětí ohrnuje nos nad rybami, ale tuňákový salát si dají rády. Jako každá ryba je i tuňák bohatý na omega-3 mastné kyseliny a bílkoviny, které jsou pro vaše potomky velmi prospěšné. Zkuste smíchat tuňáka s rozmačkaným avokádem namísto majonézy a tento zdravější salát servírujte s celozrnnými krekry. Děti se zabaví při stavění sendvičů s náplní, které je pro ně hrou.
Ovoce v brčku
„Mnoho dětí nemá dostatečný přísun vápníku a zároveň je v jejich jídelníčcích málo ovoce. Smoothies vám pomůžou vyřešit oba problémy naráz. Snadno je připravíte nebo si je dokonce dokážou namixovat i děti samotné. Máte-li po ruce nízkotučné mléko, proteinový prášek a mražené ovoce, pak není co řešit,“ radí expertka na výživu Susan Bowermannová.
Oranžové potěšení
Děti a zelenina nebývají vždy nejlepšími kamarády. Výjimkou ale bývají čerstvé, slaďoučké a křupavé mrkvičky. Kromě toho, že dětem chutnají, jsou výborným zdrojem betakarotenu, důležitého pro zdravou kůži a zrak, a zároveň vlákniny. Vyzkoušejte jim je naservírovat samotné nebo s dresinkem, salsou či guacamole.
Kaše jako od maminky
Uvařte dětem kaši z ovesných vloček, které jsou bohaté na vlákninu a vitamíny B. „Příprava tohoto jídla trvá jen pár minut. Místo vody použijte odtučněné nebo sójové mléko, díky němuž zvýšíte obsah vápníku a bílkovin. S cukrem buďte opatrní, slaďte jen trošku. Do kaše nezapomeňte vmíchat nakrájené ovoce, třeba banány nebo jablka,“ doporučuje expertka na výživu.
Podzrav léta
Jahody jsou skvělým zdrojem vitamínu C, draslíku a vlákniny. Děti milují jejich chuť. Využijte to a přidejte je do smoothies nebo jogurtů. Nejsou-li k mání čerstvé jahody, klidně sáhněte po těch mražených.
Zdravé křupání
Když mají děti chuť na něco slaného a křupavého, zkuste jim místo chipsů nabídnout oříšky. Stromové ořechy, jako jsou například mandle, vlašské ořechy nebo pistácie, poskytují tělu prospěšné tuky, bílkoviny a minerály.
Tradičně i netradičně
Luštěniny jsou ve stravě dětí dokonce dvojitým pomocníkem. Jsou totiž skvělým zdrojem jak železa, tak vlákniny. Většina dětí nemá problém sníst fazole z konzervy vylepšené kečupem, salsou nebo barbecue omáčkou. Zkusit můžete i fazolovou polévku nebo je rozmixujte spolu s trochou soli, citronem a olivovým olejem, čím vytvoříte chutný hummusový dip k čerstvé zelenině.
Zdroj: TZ Herbalife