Připravte si čokoládové muffiny s kousky kaki, koláč s tvarohem a kaki, nad jehož receptem nestrávíte věčnost, změňte názor na kapustu v salátu s kaki a granátovým jablkem a zakončete tuhle lahodnou jízdu dutch baby pečenou palačinkou s kaki. Všechna jídla se budou hodit na dlouhý víkendový brunch nebo jako vzpruha pošmourného podzimního dopoledne. Vykouzlete si atmosféru s kaki Persimon Bouquet, na které si pochutnáte.
Pro chuť i pro zdraví
Jedná se o sezónní ovoce, sklízí se během září a října. My ho dnes oceňujeme nejen kvůli vynikající chuti, ale také jako výkonného pomocníka v boji o zdraví. Díky vysokému podílu vitamínů, vlákniny a minerálů (vitamin A a C, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, mangan) vám právě na podzim pomůže posílit váš imunitní systém. Pozitivně působí i na metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě.
Ovoce s názvem kaki má původ v Asii, odkud se dostalo do celého světa. V průběhu předvánočních měsíců tak pravidelně zdobí například stromy ve Středomoří. To nejlepší kaki široko daleko roste kolem Valencie, kde pod horkým španělským sluncem nabírá na chuti i vitamínech.
Čokoládové muffiny s kousky kaki
Muffinům s čokoládou nejde říct ne. Ale co teprve muffinům s čokoládou a kousky kaki? Užijte si propojení čokoládové a ovocné chuti. Muffiny udělají radost u kávy nebo jako rychlá svačinka pro malé i velké.
Na 8 kousků budete potřebovat:
- půlku kaki Persimon Bouquet
- 145 g hladké mouky
- 40 g kvalitního kakaa
- ½ prášku do pečiva (6 g)
- ¼ lžičky jedlé sody
- 100 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- 120 ml mléka
- 50 g hořké čokolády
- špetka soli
V misce smíchejte všechny sypké ingredience: mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu, cukr a špetku soli. V druhé misce si promíchejte rozpuštěné máslo, mléko a vejce. Obě směsi dobře propojte a nakonec přisypte nasekanou hořkou čokoládu a na malé kostičky nakrájené kaki. Do formy na muffiny dejte papírové košíčky a naplňte těstem (cca 8 kusů). Pečte na 180 stupňů asi 20 minut. Muffiny nechte vychladnout a poté se do nich můžete pustit.
Rychlý koláč s tvarohem a kaki
Pro všechny, kdo šetří s časem nebo hledají řešení na poslední chvíli, je tu rychlý kaki koláč s tvarohem. S těstem si hlavu nelámejte, kupte jej předzpracované. Mnohem důležitější je totiž náplň. A té s kaki nikdo neodolá!
Připravte si:
- 2 ks kaki Persimon Bouquet
- těsto na koláč
- 2 balení (500 g) tvarohu
- vanilkový cukr
- 2 vejce
- kůru z citronu
- moučkový cukr na posypání
Těsto na koláč rozprostřete i s pečícím papírem do formy na koláč a lehce zvedněte okraje. Tvaroh smíchejte s dvěma žloutky, přidejte vanilkový cukr a kůru z jednoho citronu. Rozprostřete na koláč. Kaki nakrájejte na tenké půlměsíce a ozdobte jimi koláč. Vložte do trouby a pečte 20 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou. Koláč posypte moučkovým cukrem a podávejte.
Podzimní salát s kapustou, kaki a granátovým jablkem
Potřebujete doplnit vitamíny? Hledáte způsob, jak ozvláštnit zdravý jídelníček? Tenhle salát je dvojnásobná výhra. Skvěle chutná a dodá vám pořádnou porci zdraví.
Na 2 porce budete potřebovat:
- 1 ks kaki Persimon Bouquet
- několik listů kapusty
- 200 g čerstvého červeného zelí
- ½ granátového jablka
- piniové oříšky
- vejce
Na zálivku:
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíci hořčice
- 1 lžíci javorového sirupu
- špetku soli a pepře.
Kapustu nakrájejte na tenké plátky a velmi krátce povařte ve vodě, jen aby se spařila. Červené zelí nakrájejte také na malé nudličky. Přidejte kaki na půlměsíce, zrníčka granátového jablka a pínie. Než se uvaří vajíčko naměkko připravte si zálivku. Do oleje přimíchejte lžíci hořčice a javorového sirupu. Přidejte špetku soli a pepře. Zeleninu smíchejte dohromady a přidejte kaki, pinie a granátové jablko. Nakonec vše zalijte připravenou zálivkou. Podávejte s vejcem naměkko.
Dutch baby pečená palačinka s kaki
Tohle není klasická francouzská palačinka. Tahle dobrota se peče v troubě a výsledek je něco úplně jiného, než na co jste zvyklí.
Na jednu palačinku (nebo také na 2 až 3 porce) potřebujete:
- 1 velké kaki Persimon Bouquet nakrájené na malé kostičky
- 3 vejce
- 3/4 hrnku mléka
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 3 lžíce třtinového cukru (ale postačí i poloviční množství)
Všechny ingredience kromě kaki dejte do mixéru a rozmixujte. Vznikne hladké a řídké těsto, které nalijete na pánev, kterou je ale třeba nejdříve rozpálit v troubě. Tu zapněte na 180 stupňů. Nechte v ní pánev zhruba 15 minut a potom do ní nalijte těsto, do kterého dejte na kostky nakrájené kaki a rychle vraťte do trouby. Těsto nechte v troubě tak dlouho, dokud se nezačne nafukovat a okraje nebudou krásně zlaté. Palačinku před podáváním posypte cukrem.
Zdroj: TZ nejkaki.cz