Jarní pokrmy jsou obvykle plné svěžesti, bohatých chutí a intenzivních vůní. Vydejte se na kopřivy a pochutnejte si na šťavnatém kuřeti s nádivkou. A to není zdaleka všechno z našeho výběru jarních receptů.
Kopřivovo-špenátová směs
- 200 g listů mladých kopřiv
- 200 g špenátu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- 1 vejce
- sůl a pepř
Listy kopřiv dopředu spařte, abyste se nepopálili. Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji zpěnit na másle. Česnek nakrájejte na plátky a společně s cibulí chvilku restujte. Poté přidejte kopřivové listy a špenát. Osolte, opepřete a nechte je povadnout. Do směsi vyklepněte jedno vajíčko a promíchejte. Hotovou směs můžete podávat jako přílohu či jako předkrm s kouskem pečiva.
Bramborovo-kedlubnová polévka
- 3 kedlubny
- 3 brambory
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 l vývaru
- 3 lžíce másla
- 1 smetana na vaření
- špetka muškátového oříšku
- sůl a pepř
- bylinky na ozdobení
Kedlubny a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Poté si připravte najemno nakrájenou cibulku, kterou smažte na másle dozlatova. Přidejte kedlubny a brambory a zalijte vývarem. Vařte, dokud zelenina zcela nezměkne. Poté vše rozmixujte ponorným mixérem. Polévku zjemněte smetanou, přidejte prolisovaný česnek, muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami s pečivem.
Voňavé kuřátko na tymiánu s mandlovou nádivkou
Na kuře:
- 1 celé kuře
- 4 lžíce másla
- 1 šalotka
- hrst čerstvého tymiánu
- sůl
- 1 citron
Na nádivku:
- 4 ks staršího pečiva
- 3 vejce
- hrnek mléka
- hrst špenátu
- hrst petržele
- 2 hrsti oloupaných mandlí
- sůl a pepř
Do jedné mísy si připravte pečivo nakrájené na kostičky. Následně přilijte trochu mléka a nechte odstát. Do druhé mísy dejte mléko, vaječné žloutky a směs vyšlehejte. Poté přidejte udušený špenát, čerstvou petržel, mandle, sůl a pepř. Směs důkladně promíchejte a přidejte do ní namočené pečivo.
Z bílků vyšlehejte sníh, který do nádivky jemně vmíchejte. Takto připravenou nádivkou naplňte předem osolené kuře, které pečlivě pomocí párátka sepněte. Kuře vložte do pekáče, přidejte nakrájenou šalotku, máslo, čerstvě nasekaný tymián, citron a sůl. Pečte na 180 stupňů v zakrytém pekáči asi jednu hodinu. Poté poklici odstraňte a posledních 20 minut pečte nezakryté.
Svěží citrónový koláč
Na korpus:
- 200 g hladké mouky
- 130 g másla
- 60 g cukru moučka
- 2 žloutky
- vanilkový cukr
- špetka soli
- kůra z 1 citronu
Na krém:
- 250 g cukru krupice
- 100 g másla
- 4 vejce
- kůra ze 3–4 citronů
- 100 ml šťávy z citronu
Máslo spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky, kůrou a špetkou soli utřete do pěny. Přidejte mouku a zapracujte. Vzniklé těsto rozválejte na tloušťku max. 1 cm a přendejte do kulaté koláčové formy, kde jej opatrně domáčkněte do krajů. Do těsta udělejte několik dírek vidličkou a pečte na 170 °C zhruba 20 minut. Nechte vystydnout. Cukr vyšlehejte s vejci, poté přidejte citronovou šťávu i kůru. Vše zahřívejte (ale nevařte) do té doby, dokud krém nezhoustne na konzistenci pudinku. Do krému vmíchejte máslo a vylijte ho do vystydlého korpusu. Nechte vychladnout a podávejte.