„Existují i jednoduchá úsporná opatření, která lze zavést prakticky okamžitě a bez větších nákladů. Při nákupu spotřebičů by nakupujícího měla zajímat společně s cenou, funkčností či designem také energetická třída. Rozdíl ve spotřebě mezi jednotlivými třídami, na škále A+++ až G, může činit i 30 %,“ vysvětluje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.
Zákeřná lednice
Největším „žroutem“ energií v domácnosti je chladnička, jejíž podíl na celkové spotřebě činí až 20 % vzhledem k tomu, že je neustále v provozu. Poloprázdná lednice spotřebovává více energie než plná, jelikož při jejím otevření dochází k větší výměně vzduchu. Proto je vhodné před koupí zvážit, zda se spokojíte s menší lednicí.
Ušetřit se dá i nastavením správné teploty uvnitř chladničky, tedy pět stupňů Celsia v chladící části a mínus osmnáct stupňů v mrazící. Spotřebu zvyšuje i námraza uvnitř chladícího či mrazícího prostoru nebo umístění chladničky v blízkosti zdrojů tepla či vystavení slunečnímu svitu.
Spící žrouti energie
K energetickým ztrátám dochází i u spotřebičů, které se právě nepoužívají, ovšem jsou zapojené ve stand-by režimu, například televizory, počítače, kávovary. Spotřebu energií lze snížit také při vaření.
„Používání pokliček zkracuje dobu vaření a ušetří až polovinu energie, k tepelným ztrátám dochází i v případě, že jsou plotýnky větší než hrnce a pánvičky. Spotřeba energií klesne tehdy, když se nechá jídlo takzvaně dojít na vypnuté chladnoucí plotýnce či v troubě,“ popisuje praktické tipy Eduarda Hekšová. Při ohřevu jídla mikrovlnnou troubou je vhodné správně nastavit teplotu i čas a jídlo rovnoměrně rozprostřít.
Důležité maličkosti
Ušetřit lze i při svícení výběrem úsporných žárovek či rozsvěcením světel podle potřeby. Co se týče vytápění, tak za dostatečnou teplotu se považuje dvacet stupňů Celsia v obývacím pokoji a sedmnáct stupňů v ložnici. Aby nedocházelo k tepelným ztrátám má být větrání krátké, ale intenzivní.
„Na snižování spotřeby energií, které je jedním z prostředků v boji s energetickou chudobou, se zaměřuje i mezinárodní projekt STEP, kterého se dTest účastní společně s dalším spotřebitelskými organizacemi z členských států Evropské unie. V rámci projektu bude poskytováno poradenství spotřebitelům postiženým energetickou chudobou. Dále budou vytvořeny materiály ze získaných poznatků a poskytnuty k dalšímu využití,“ uzavírá Eduarda Hekšová.
Zdroj: TZ dTest