Citronová tráva má pikantní chuť a aroma podobné citronu. Dochutí a zvýrazní každé jídlo. Tato bylinka podporuje zdravé trávení, proto ji nezapomeňte přidat do hůře stravitelných pokrmů. Ceněná je pro své antibakteriální účinky a v Indii ji doporučují proti revma a kašli.
Na co se zaměřit při nákupu
V našich končinách se nejčastěji setkává z již sušenou citrónovou trávou, ale pokud toužíte okusit něco nového nebo dodat vašim pokrmům nádech exotiky, lze ve vybraných obchodech či na internetu koupit i čerstvé stonky.
Čerstvé stonky citronové trávy mají výraznou bylinkovo-květinovou vůni. Pokud máte štěstí, že najdete čerstvé stonky, kupte si ty, které mají silnou vůni. Vyberte si stopky, které jsou pevné, nepoškozené a relativně těžké, když je držíte v ruce. V ideálním případě by měly být bílozelené až jasně zelené barvy. Hnědé, šupinaté stonky, které se snadno rozpadnou, když je držíte, jsou nevhodné, protože jsou už pravděpodobně vyschlé a na jejich lahodnou chuť můžete zapomenout.
Jak připravit citronovou trávu
Při přípravě jídel se dá zužitkovat prakticky celá rostlina, jen musíte mít na paměti, že jednotlivé její části mají různou kvalitu. K přípravě citronové trávy budete potřebovat ostrý zoubkovaný nůž. Nejprve musíte odstranit tvrdé vnější listy stonků citronové trávy, stačí je odloupnout prsty. Měkká vnitřní část stonku je to, co chcete použít k vaření (pokud ji nezakoupíte již očištěnou).
Jemně pokrájené spodní části výhonků a cibulek se přidávají čerstvé do zeleninových salátů nebo jsou součástí různých polévek, omáček a pokrmů z masa, drůbeže či ryb.
Tužší stvoly můžete použít v celku k dochucení kari nebo polévek a vyndat je těsně před podáváním.
Z citronové trávy si také můžete pomocí hmoždíře nebo kuchyňského robotu připravit jemnou pastu. Pasta bude stále vláknitá a musí se dobře provařit v kari nebo v polévce.
Ze stébel si můžete připravit čaj anebo je nasušit do zásoby.
Jak vařit s citronovou trávou?
Pokud chcete jídlu dodat originální chuť, vezměte přibližně 5 cm dlouhý tužší stvol citronové trávy a rozmáčkněte jej plochou nože, aby se uvolnilo aroma. Bylinku přidejte do polévky a po uvaření ji vytáhněte. Pro intenzivnější chuť vložte do polévky celý svazek citronové trávy a před podáváním jej opět vyjměte. Pokud chcete citrónovou trávu v pokrmu ponechat, oloupejte stonky a vyberte nejměkčí část stonku, která je nejlépe stravitelná. Nakrájejte ji na drobné kousky a přidejte do studených či teplých jídel.
Skladování citronové trávy
Stopky můžete skladovat v ledničce až dva týdny, ale zabalte je do fólie. Citronovou trávu také můžete zamrazit, abyste ji mohli použít, kdykoli bude potřeba.
Zdroje: How to Prepare Lemongrass; How to Use Lemongrass, the MVP of Aromatics